Mi a Satsang?

Satsang szó az „Abszolút Igazság”– azaz Isten („Sat”) „Társaságára” („sang”) utal, ami egy olyan spirituális együttlétet jelent...
 
Máté evangéliuma 18. Fejezet

A közös ima.

19Azt is mondom nektek: Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják mennyei Atyámtól. 20Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.”
Sat=tiszta Isten egyik minősége, Őt magát is hívják így.
Sanga=társaság, gyülekezet.
Satsang:

A szanszkrit Satsang szó az „Abszolút Igazság”– azaz Isten („Sat”) „Társaságára” („sang”) utal, ami egy olyan spirituális együttlétet jelent, ahol Istenkeresők vagy Szentek jönnek össze. Röviden a Satsang egy olyan környezetre és közösségre utal, mely Isten megtapasztalásához előnyös.

Mindig hasznos, ha azonos nézeteket valló emberek rendszeresen találkoznak.

Satsang-on való részvételből sok előny származhat. Itt nyíltan kérdezhetünk a spirituális különböző témáit illetően és tisztázhatjuk kétségeinket. Hiszen fel kell oldani a spirituális gyakorlatokkal illetve alapelvekkel kapcsolatos kételyeinket ahhoz, hogy azokat teljes szívből tudjuk átültetni életünkbe.

Itt megoszthatjuk egymással a különböző spirituális élményeinket (Anubhuti) és ezek spirituális jelentését közösen értelmezhetjük. Ezen kívül erősíthetjük egymást, hiszen motiválhat minket mások hite és bizalma.

A finomrezgésű szinten pedig  az Isteni Tudatosságban részesülhetünk. A Satsang-ra jellemző, hogy többlet sattvikta (azaz sattva, a jóság minőségére jellemző energia) keletkezik, mely támogat minket a spirituális gyakorlatban. Manapság a spirituális szennyezettségből fakadóan sok a minket körülvevő rajas (a szenvedély energiája) és tamas (a tudatlanság energiája) energia, amely már azt is megnehezítí, hogy Istenre vagy a spirituális gyakorlatainkra gondoljunk. Pontosan ennek az ellenkezője történik egy olyan közösségben, ahol az emberek Isten nevében összegyűlnek. Ilyenkor a sattvikus sugárzás átáramlik rajtunk és a közvetítő guru áldása következtében feltöltődünk. Az elmúlt hét bármilyen sorscsapást mérhet ránk, a Satsang végére jól érzi magát, szinte újjászületik az ember.

Zsilinszki Péter

 
 
 
 
Vissza